Sold out η Θεσσαλονίκη την Πρωτοχρονιά

Το 100% αγγίζει η πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης για την Πρωτοχρονιά. «Εξαφανισμένοι» παραμένουν οι Έλληνες τουρίστες, ποιες εθνικότητες θα κατακλύσουν την πόλη

«Ανάσταση» θα κάνουν την Πρωτοχρονιά οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βλέπουν τις πληρότητες των ξενοδοχείων τους να αγγίζουν το 100%.Χιλιάδες Τούρκοι και Βαλκάνιοι επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 10-15% σε σχέση με πέρσι. Οι Έλληνες τουρίστες παραμένουν για μία ακόμη χρονιά «εξαφανισμένοι», ενώ για τα Χριστούγεννα η κίνηση είναι πιο υποτονική, με τις πληρότητες να αγγίζουν το 60-70%.

Η πλειονότητα των κρατήσεων αφορά τριήμερη διαμονή στην πόλη (31 Δεκεμβρίου με 2 Ιανουαρίου), ενώ τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες έχουν οι Σέρβοι, οι οποίοι εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 60% στο σύνολο του έτους. «Η πληρότητα είναι πολύ αυξημένη φέτος και σε αρκετά ξενοδοχεία της πόλης φτάνει ακόμη και το 100%. Οι περισσότεροι τουρίστες είναι Σέρβοι, Τούρκοι, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία Βουλγάρων και Ρουμάνων», λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων στην πόλη, και βλέπουν να αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια τόσο η ΕΞΘ όσο και ο δήμος, για την προβολή της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό και την προσέλκυση τουριστών. «Υπάρχει ικανοποίηση, γιατί βλέπουμε να μπαίνει θετικό πρόσημο στην προσέλευση τουριστών και να σταματάει η κατρακύλα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τα ξενοδοχεία σταμάτησαν να χάνουν. Η ανατροπή της αρνητικής κατάστασης ξεκίνησε ήδη από πέρσι, συνεχίζεται ήδη και φέτος, ωστόσο μένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.», σημειώνει ο κ. Θωμόπουλος.

www.ergon-consultants.gr

Οι τιμές των ξενοδοχείων παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι και κυμαίνονται στα 70-80 ευρώ στα τετράστερα καταλύματα, με πρωινό, ενώ το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς κοστίζει περίπου 30-50 ευρώ, ανάλογα με το ξενοδοχείο.

Αρχές 2015 η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Τούρκων να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη επαναβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης, Travel Turkey Izmir, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 ως τις 7 Δεκεμβρίου 2014, στο εκθεσιακό κέντρο Σμύρνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ, που είχε συναντήσεις με Τούρκους επιχειρηματίες, στο περιθώριο της έκθεσης, οι διαδικασίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες και η γραμμή αναμένεται να λειτουργήσει με δύο πλοία, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2015. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ωστόσο σήμερα το ταξίδι από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη είναι δύσκολο. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της πόλης Ekrem Demirtaz, με διαβεβαίωσε ότι η τουρκική πλευρά έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ δύο ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο δρομολόγιο», σημειώνει.

Την ίδια ώρα, η ΕΞΘ συνεχίζει τις προσπάθειες που είχε ξεκινήσει πριν δύο χρόνια, για την έναρξη της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδων εργασίας των δύο πόλεων, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες και να προωθηθεί το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης.

Η ΕΞΘ συμμετείχε για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Σμύρνης, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της για την τουρκική αγορά που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες για τη Θεσσαλονίκη.

voria.gr