Enterprise Europe Network: Δημόσιες διαβουλεύσεις της Ε.Ε. που αφορούν στις επιχειρήσεις

Η ΑΝΚΟ μέλος του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης (Enterprise Europe Network), ενημερώνει για δύο δημόσιες διαβουλεύσεις της Ε.Ε. που αφορούν σε:
 
1. Εμπειρίες επιχειρήσεων από την Ενιαία Αγορά Υπηρεσιών

Το ερωτηματολόγιο αυτό σχεδιάστηκε για ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους επιχειρήσεων οι οποίοι χρησιμοποιούν / αγοράζουν ή παρέχουν υπηρεσίες σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν ή την Ισλανδία. Θα χρειαστούν γύρω στα 10 λεπτά για να συμπληρωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη μειώνοντας και εξαλείφοντας τα εμπόδια στην αγορά και πώληση υπηρεσιών σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Διενεργείται αυτή την έρευνα για να μάθει η ΕΕ ποια ακριβώς είναι αυτά τα εμπόδια και να εντοπίσει τα σημαντικότερα για τις επιχειρήσεις. Η ΕΕ θα ήθελε πολύ να ακούσει τις εμπειρίες των επιχειρήσεων από την αγορά και πώληση υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα συναντήσεις εργασίας με ενδιαφερόμενα μέρη σε εννέα διασυνοριακές περιφέρειες σε διάφορες περιοχές της ΕΕ. Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων ενθάρρυναν την ΕΕ να συνεχίσει και να καλέσει περισσότερες επιχειρήσεις να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους μέσω αυτής της έρευνας. Τα αποτελέσματα τόσο της έρευνας όσο και των συναντήσεων εργασίας των ενδιαφερόμενων μερών θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια τελική διάσκεψη στο πλαίσιο του Φόρουμ για την Ενιαία Αγορά τον Μάρτιο του 2015.

Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας για να συνταχθεί προσεχής έκθεση σχετικά με τα εμπόδια που απομένουν στην ενιαία αγορά υπηρεσιών, και να αναπτυχθούν νέες πρωτοβουλίες για μείωση και εξάλειψη αυτών των εμποδίων.

Η έρευνα είναι ανώνυμη.

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου αυτού, το Enterprise Europe Network - Hellas της ΑΝΚΟ-Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. καλεί επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε άλλες χώρες της ΕΕ να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφοντας τις απόψεις τους στο συνημμένο ερωτηματολόγιο (Businessexperiencesservices.pdf) και αποστέλλοντάς το στις υπηρεσίες της ΑΝΚΟ / Enterprise Europe Network - Hellas (υπόψιν κ. Σπύρου Κελλίδη, email: skellidis@anko.gr, φαξ: 24610-49210) το αργότερο τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015.
2. Διασυνοριακές συγχωνεύσεις και διασπάσεις

www.ergon-consultants.gr 
 
Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ MARKT)

Στόχος του ερωτηματολογίου αυτού είναι η συγκέντρωση πληροφοριών που θα βοηθήσουν τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών να εκτιμήσει τη λειτουργία του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τις διασυνοριακές δραστηριότητες των εταιρειών, καθώς και να εντοπίσει τυχόν ανάγκες για αλλαγές των ισχυόντων κανόνων. Οι ερωτήσεις εστιάζουν στη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και στην πιθανή δημιουργία ενός πλαισίου για τις διασυνοριακές διασπάσεις εταιρειών. Οι ερωτήσεις δεν απηχούν επίσημες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε καμία περίπτωση δεν προδικάζουν μελλοντικές αποφάσεις της σχετικά με τη βελτίωση του πλαισίου για τις διασυνοριακές δραστηριότητες εταιρειών.

Στο σχέδιο δράσης για τη διακυβέρνηση και το εταιρικό δίκαιο τονίζεται ότι η οδηγία 2005/56/EΚ (οδηγία για τις διασυνοριακές συγχωνεύεις) αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τη διασυνοριακή κινητικότητα εταιρειών στην ΕΕ και, ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται ότι η οδηγία αυτή θα πρέπει ενδεχομένως να αναπροσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της ενιαίας αγοράς. Η μελέτη για την εφαρμογή αυτής της οδηγίας εντόπισε ορισμένα προβλήματα / δυσκολίες σχετικά με την εφαρμογή και τη λειτουργία της στην πράξη. Για παράδειγμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι διαδικαστικοί κανόνες προκαλούν σύγχυση και είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι, ιδίως οι κανόνες για την προστασία των πιστωτών και των μειοψηφούντων μετόχων, καθώς και για την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τις διασπάσεις, επί σειρά ετών οι σχετικοί κανόνες εναρμονίζονταν σε εθνικό επίπεδο με βάση την οδηγία 82/891/EΟΚ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ πλαίσιο για τις διασυνοριακές διασπάσεις και οι εταιρείες που επιθυμούν να προβούν σε διασυνοριακή διάσπαση πρέπει να περάσουν από διάφορα στάδια, όπως διάσπαση σε εθνικό επίπεδο και διασυνοριακή συγχώνευση ή δημιουργία θυγατρικής και επακόλουθη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων.

Ως εκ τούτου, στο σχέδιο δράσης του 2012 αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πλαισίου για τις διασυνοριακές διασπάσεις, τροποποιώντας ενδεχομένως την οδηγία για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, καθώς η τελευταία είναι γνωστή στα ενδιαφερόμενα μέρη και θα μπορούσε να προσφέρει ένα δοκιμασμένο πλαίσιο για τις διασυνοριακές αναδιαρθρώσεις.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης του 2012 σχετικά με το μέλλον του ευρωπαϊκού εταιρικού δικαίου έδειξαν ότι η πλειονότητα των ενδιαφερομένων μερών θα επιθυμούσε την περαιτέρω εναρμόνιση στον τομέα των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και διασπάσεων.

Σκοπός της παρούσας διαβούλευσης είναι να συγκεντρωθούν περισσότερες σε βάθος πληροφορίες για τα ακόλουθα θέματα:
τα εμπόδια που υπάρχουν στις διασυνοριακές δραστηριότητες
τις αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν αναγκαίο να γίνουν, και
τα έξοδα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρη στην ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ.

Βλ. Ειδική δήλωση περί απορρήτου

Οι απαντήσεις θα ληφθούν υπόψη κατά την εκτίμηση της ανάγκης για ανάληψη δράσης από την πλευρά της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι απαντήσεις στη διαβούλευση αυτή πρέπει να είναι σύντομες και επικεντρωμένες στα συγκεκριμένα ερωτήματα. Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου αυτού, το Enterprise Europe Network - Hellas της ΑΝΚΟ-Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. καλεί επιχειρήσεις και ιδιώτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφοντας τις απόψεις τους στο συνημμένο ερωτηματολόγιο (cross-border-mergers-divisions.pdf) και αποστέλλοντάς το στις υπηρεσίες της ΑΝΚΟ / Enterprise Europe Network - Hellas (υπόψιν κ. Σπύρου Κελλίδη, email: skellidis@anko.gr, φαξ: 24610-49210) το αργότερο τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015.