Παγκόσμια πρωτοβουλία για τον θεσμό της Ημέρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

144 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους και, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας και το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ, δημιούργησαν τον θεσμό της Ημέρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ο οποίος θα εορταστεί για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου 2014 στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ημέρα εορτασμού για τις γυναίκες που καινοτομούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας, ξεκινάνε startups και κάνουν πραγματικότητα τις ιδέες τους, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή των χωρών τους. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της πρωτοβουλίας είναι η PwC, BNP Paribas, η Microsoft και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας έχει στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος που θα υποστηρίξει τις γυναίκες επιχειρηματίες με τη συμβολή ενός δικτύου διεθνώς καταξιωμένων γυναικών που θα λειτουργούν ως Πρέσβειρες για όλες τις γυναίκες παγκοσμίως, οι δυνατότητες των οποίων για συνεισφορά στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Ινστιτούτου Gender GEDI (Global Entrepreneurship and Development Index) και τουοργανισμού OECD (Organization for Economic Cooperation and Development). Η 19η Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη θα αποτελέσει το έναυσμα για να ευαισθητοποιήσει, να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει 250 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, οι φορείς υλοποίησης του θεσμού επέλεξαν την Όλγα Σταυροπούλου ως Πρέσβειρα της Παγκόσμιας Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για μια δραστήρια επιχειρηματία, η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και χαίρει της ιδιαίτερης αναγνώρισης πολλών ανθρώπων, ειδικότερα γυναικών που έχουν στραφεί σε εκείνη για συμβουλευτική, καθοδήγηση και ενθάρρυνση. Την υποψηφιότητά της υπέβαλε και υποστήριξε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ).

Αναλυτικότερα, η Όλγα Σταυροπούλου έχει διακριθεί για τα πολυάριθμα έργα και δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί για την ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας και της δια βίου μάθησης και κατάρτισης. Μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής για την Επιχειρηματική Συμμαχία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γυναικών και Τεχνολογίας, Γενική Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών/Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συντονίστρια του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεντόρων για Γυναίκες Επιχειρηματίες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας), Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων (ΕΣΥΝΕ), και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα. Tο 2000 ίδρυσε μαζί με την ομάδα των συνεργατών της τη ΜΙΛΗΤΟΣ Α.Ε., όπου κατέχει τη θέση της Προέδρου.

Η Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας αποτελεί κεντρικό άξονα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας(ΠΕΕ), η οποία θα πραγματοποιηθεί 17 23 Νοεμβρίου, με προγραμματισμένες εκδηλώσεις και στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Έρευνας και της Καινοτομίας μέσω του Ορίζοντα 2020 και συντονιστής του ελληνικού δικτύου Enterprise Europe Network Hellas, συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση των Διοργανωτών της ΠΕΕ διοργανώνοντας κεντρικό workshop. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2014 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Η ΠΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ανάπτυξης και σύνδεσης των εθνικών επιχειρηματικών οικοσυστημάτων, η οποία φέτος φιλοξένησε εκπροσώπους από 10 χώρες της Ευρώπης, την Τουρκία και το Ισραήλ (Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μολδαβία, Κόσσοβο, Ολλανδία, Ελλάδα, Μονακό, Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρος).



ekt.gr