Τα πέντε success story της ελληνικής βιομηχανίας


Τους καρπούς της απόφασής τους να στραφούν στο εξωτερικό απολαμβάνουν σήμερα πέντε εισηγμένες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν καταφέρει όχι μόνο να περιορίσουν τις συνέπειες από την κάμψη
της κατανάλωσης στο εσωτερικό, αλλά να αναπτύσσονται κόντρα στην κρίση. Η διαφορετική τροχιά που ακολουθούν οι «Πλαστικά Κρήτης», «Πλαστικά Θράκης», «Παπουτσάνης», «Καρέλιας» και Kleemann hellas φάνηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2014, όπου ακόμη μια φορά πέτυχαν να βελτιώσουν τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους, αλλά και να μειώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι επιδόσεις τους, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, θα ήταν πολύ καλύτερες εάν η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση ήταν ευκολότερη και το ενεργειακό κόστος ήταν φθηνότερο ή είχε διαμορφωθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης.

«Πλαστικά Θράκης»

Με παραγωγικές μονάδες σε δώδεκα χώρες και το 85% των πωλήσεων να πραγματοποιείται εκτός των ελληνικών συνόρων, η «Πλαστικά Θράκης» συνέχισε και το πρώτο εξάμηνο του 2014 την ανοδική της πορεία. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 8,3% και ανήλθαν σε 137,35 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σημείωσαν άνοδο 14,1% και έφθασαν στα 10,81 εκατ. ευρώ, ενώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,16 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12,1%. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων κυρίως στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων, η συγκράτηση των δαπανών στην παραγωγή αλλά και η βελτίωση του προϊοντικού μείγματος συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παραπάνω εικόνας. Όσον αφορά τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο, η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει πως οι πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη θα ακολουθήσουν την ανοδική τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων. Παρ' όλα αυτά, η μετοχή της εταιρείας ακολουθεί διαφορετική πορεία καθώς σε διάστημα ενός χρόνου η τιμή της έχει υποχωρήσει κατά 14,73%.

«Πλαστικά Κρήτης»

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων στη χώρα, με ισχυρό διεθνή προσανατολισμό και εξαγωγές σε πάνω από πενήντα χώρες. Η εταιρεία των αδελφών Λεμπιδάκη πέτυχε σε ενοποιημένο επίπεδο αύξηση των πωλήσεων κατά 6,3% (στα 116,4 εκατ. ευρώ) και της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 19% (14,8 εκατ. ευρώ), διατηρώντας παράλληλα μηδενικό σχεδόν καθαρό δανεισμό. Η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το τελικό αποτέλεσμα του 2014 θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2013. Αυτή την περίοδο η εταιρεία υλοποιεί μια σημαντική επένδυση, ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής αγροτικών φύλλων στο Ηράκλειο, μοναδική στο είδος της στην Ευρώπη, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στα τέλη του έτους. Η τιμή της μετοχής στο 12μηνο έχει χάσει 1,56% από την αξία της.

«Παπουτσάνης»

Την ολική επαναφορά της πιστοποίησε με τα αποτελέσματα που εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η «Παπουτσάνης», η οποία αποτελεί ένα από τα λίγα turn around story (επιστροφή στην ανάπτυξη ύστερα από τεράστιες ζημίες) των τελευταίων χρόνων.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 18%, στα 8,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 0,24 εκατ. ευρώ από ζημίες 0,25 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν και τα EBIDTA, τα οποία ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ από 0,5 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 108%.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εξαγωγές, οι οποίες ανήλθαν σε 4,1 εκατ. ευρώ και πλέον αντιπροσωπεύουν το 45% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 38% την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Όσον αφορά στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της, η μετοχή σε επίπεδο 12μήνου καταγράφει απώλειες 22,93%.



Kleemann

Με κερδοφορία και βελτιωμένα μεγέθη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για την Kleemann, η οποία πλέον πραγματοποιεί το 85% του κύκλου εργασιών της στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις της βορειοελλαδίτικης εταιρείας ανήλθαν σε 40,3 εκατ. ευρώ από 37,6 εκατ. ευρώ πέρσι, αυξημένες κατά 7,2%, ενώ και τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν άνοδο 7,2% και έφθασαν στα 1,15 εκατ. ευρώ από 1,07 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.

Το ενοποιημένο μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 35,1% από 33,9% το περσινό εξάμηνο, ενώ τα αποτελέσματα επιβαρύνονται από προβλέψεις επισφάλειας ύψους 2,1 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ως αποτέλεσμα, το EBITDA ανήλθαν σε 2,69 εκατ. ευρώ από 2,73 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και μη ελεγχόμενα δικαιώματα ανήλθαν σε 300.000 ευρώ από 400.000 ευρώ στο περσινό εξάμηνο.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 14% σε σχέση με το περσινό εξάμηνο, ενώ την τελευταία τετραετία, από το 2009 ως το 2013, έχουν αυξηθεί κατά περίπου 61%. Οι θετικές επιδόσεις της εταιρείας αποτυπώνονται και στην πορεία της μετοχής της, η τιμή της οποίας είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με δώδεκα μήνες πριν.


Καπνοβιομηχανία Καρέλια

Προσήλωση στην εξωστρέφεια

Την ανοδική της πορεία συνεχίζει η καπνοβιομηχανία Καρέλιας χάρη στην έμφαση που δίνει στις εξαγωγές. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιστορική εταιρεία, η οποία παραμένει σε ελληνικά χέρια, πραγματοποιεί το 80% του όγκου των πωλήσεών της στις διεθνείς αγορές και είναι ο πρώτος εξαγωγές τσιγάρων της Ελλάδας. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Καρέλιας ανήλθε σε 341,2 εκατ. ευρώ απο 346,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2013, ενώ τα κέρδη μετά τους φόρους έφθασαν στα 22,8 εκατ. ευρώ από 20,5 εκατ. ευρώ. Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και την αποτίμηση, η διοίκησή της αναμένει συνέχιση της θετικής πορείας στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως και στις αγορές των αφορολογήτων της Άπω Ανατολής. Η μετοχή της «Καρέλιας» σε επίπεδο 12μήνου είναι ενισχυμένη κατά 12,70%.



imerisia.gr