Harvard Business Review: Τι δεξιότητες πρέπει να έχουν οι Ηγέτες ανεξαρτήτως θέσης εργασίας

To ergonblog.gr σας παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη έρευνα του Harvard Business Review, που αφορά τα στελέχη σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης μιας επιχείρησης. Η έρευνα απαντά στο ερώτημα: Ποιο είναι το κατάλληλο σύνολο δεξιοτήτων για έναν ηγέτη σε οποιαδήποτε θέση κατέχει.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ζητήθηκε από το Harvard Business Review - HBR και τους Jack Zenger και Joseph Folkman - CEO και Πρόεδρος αντίστοιχα της εταιρείας ZENGER/FOLKMAN, εταιρεία συμβούλων ανάπτυξης ηγεσίας - να αναλύσουν ένα μοντέλο ικανοτήτων και δεξιοτήτων για την ανάπτυξη ηγεσίας. To βασικό ερώτημα ήταν εάν οι πιθανοί ηγέτες για να αναπτυχθούν θα πρέπει να επικεντρωθούν και να εξελίξουν συγκεκριμένες δεξιότητες, ανάλογα με τη θέση που κατέχουν. Για παράδειγμα, ένα στέλεχος χαμηλότερου επιπέδου θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στο να οδηγεί σε αποτελέσματα; ενώ τα κορυφαία στελέχη θα πρέπει να επικεντρώνονται στην χάραξη στρατηγικών προοπτικής και οράματος;


Διαισθητικά, αυτό έχει κάποιο νόημα, εντούτοις έχει παρατηρηθεί ότι εξαιρετικά ανώτερα στελέχη είναι, στην πραγματικότητα, πολύ προσηλωμένα στην επίτευξη αποτελεσμάτων, και πολλά από τα καλύτερα στελέχη χαμηλότερου επιπέδου έχουν απόλυτο έλεγχο της χάραξης στρατηγικής και του οράματος. Αυτό έκανε τους ερευνητές να αναρωτηθούν: Υπάρχουν τελικά κάποιες δεξιότητες που είναι λιγότερο σημαντικές για έναν ηγέτη σε ορισμένα επίπεδα οργάνωσης; ή Υπάρχει μήπως κάποιο σύνολο θεμελιωδών δεξιοτήτων για κάθε επίπεδο οργάνωσης μιας επιχείρησης;

Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, το HBR δημιούργησε ένα σύνολο δεδομένων και ζητήθηκε από 332.860 προϊσταμένους, συναδέλφους τους, συνεργάτες και υφισταμένους τους να δηλώσουν, ποιες δεξιότητες θεωρούν ότι έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιτυχία ενός ηγέτη στην θέση που καταλαμβάνει. Κάθε ερωτώμενος επέλεξε τις τέσσερις κορυφαίες ικανότητες από μια λίστα 16 ικανοτήτων που του δόθηκε. Στη συνέχεια έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων για τα στελέχη στα διαφορετικά επίπεδα εργασίας.

Οι ερωτώμενοι, ανέφεραν ότι οι απαραίτητες δεξιότητες δεν εξαρτώνται μόνο μόνο από το επίπεδο εργασίας τους στην επιχείρηση, αλλά και από το είδος και τις ιδιαίτερες συνθήκες της εργασίας. Ακόμα κι έτσι όμως, παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη συνέπεια στο ποιες δεξιότητες θεωρήθηκαν ως πιο σημαντικές και στα τέσσερα επίπεδα οργάνωσης της επιχείρησης που έγιναν οι μετρήσεις. Το 87,5% των ερωτηθέντων επέλεξαν τις ίδιες ικανότητες ως τις πιο σημαντικές τόσο για τους προϊστάμενους, όσο και για τα μεσαία και ανώτερα διευθυντικά στελέχη. Οι ερωτηθέντες επίσης ανέφεραν ότι τα στελέχη οποιουδήποτε οργανωτικού επιπέδου μιας επιχείρησης, πρέπει να έχουν μια ισορροπία αυτών των ικανοτήτων.

Δείτε παρακάτω το σχετικό γράφημα με τα αποτελέσματα της έρευνας



Συμπέρασμα
Τελικά, όντως υπάρχει κάποια λογική στην στόχευση κάποιων διακριτών ικανοτήτων σε συγκεκριμένες θέσεις. Όμως, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια σειρά από δεξιότητες που είναι ζωτικής σημασίας καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας σας. Αν περιμένετε να γίνετε κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος για να αναπτύξετε π.χ. την ικανότητα της χάραξης στρατηγικής, θα είναι δυστυχώς πολύ αργά. Η έρευνα έδειξε ότι η έλλειψη ικανότητας χάραξης στρατηγικής θεωρείται ένα μοιραίο ελάττωμα, ακόμη και όταν η τρέχουσα θέση σας δεν το απαιτεί. Οι προϊστάμενοί σας θέλουν να δούνε ότι έχετε τις ικανότητες και τις δεξιότητες αυτές προτού σας προωθήσουν.

Γι αυτό είναι χρήσιμο να αναρωτηθείτε ποιες ικανότητες είναι πιο κρίσιμες για σας τώρα. Αλλά είναι χρησιμότερο να αναρωτηθείτε ποιες ικανότητες θα είναι πιο κρίσιμες για το μέλλον σας, για το επόμενο επίπεδο που θα κληθείτε και θέλετε να εργαστείτε. Κι αυτό γιατί αυτές οι δεξιότητες στην τρέχουσα εργασία σας είναι αυτές που θα σας εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό το επόμενο επιθυμητό επίπεδο εργασίας!

Μετάφραση - Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Μελίδου - chr.melidou@gmail.com
Πηγή: www.ergonblog.gr