Έτοιμες για επενδύσεις οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου – Τεράστια ρευστότητα

Επτά τρισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά κρατούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου στα ταμεία τους, ενώ τα private equities παρουσιάζονται ισχυρότερα από ποτέ.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Telegraph

προϊδεάζουν για ένα μπαράζ εξαγορών το οποίο δεν μπορεί παρά να δώσει περαιτέρω ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Τα στοιχεία της Thomson Reuters Datastream που παρουσιάζει η Telegraph δείχνουν ότι οι 5.100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου έχουν συνολικά 5,7 τρισ. δολάρια σε μετρητά.

Η μεγαλύτερη ρευστότητα εντοπίζεται στις αμερικανικές επιχειρήσεις, που έχουν 2 τρισ. δολάρια, με τηνApple να ηγείται, με 140 δισ. δολάρια στα ταμεία της. Ακολουθεί η Microsoft με 83 δισ. δολάρια και ηGoogle με αποθεματικά 59 δισ. δολαρίων.

Οι εταιρείες του FTSE 100 έχουν ρευστότητα 85,5 δισ. δολαρίων, με πρώτη την AstraZeneca (8 δισ. δολάρια), και τις Anglo American (7,7 δισ.) και BHP Billiton (5,6 δισ.) να ακολουθούν.

Άλλα 1,2 τρισ. δολάρια εντοπίζονται στα ταμεία των private equities. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει συσσωρεύσει ποτέ η βιομηχανία αυτή.

“Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν μόλις τα στοιχεία δείξουν ότι οι βιομηχανίες λειτουργούν σε υψηλότερα επίπεδα εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητάς τους, σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια”, λέει στην εφημερίδα ο Dennis Jose, οικονομολόγος της Barclays.

Μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι μεγάλες επιχειρήσεις αφοσιώθηκαν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, οπότε οι επενδύσεις μειώθηκαν μπροστά στο στόχο της αποπληρωμής χρεών. Με την ανάκαμψη της οικονομίας, η στάση των επιχειρήσεων αναμένεται να αναθεωρηθεί ενώ και οι κυβερνήσεις τις καλούν να επενδύσουν προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη.



bankwars.gr