Πώς θα μοιραστεί η πίτα των 3,6 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ

Νέα «κατεύθυνση» για τα κονδύλια, με έμφαση σε επιχειρηματικότητα ανέργων, διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και σε αναδιάρθρωση επιχειρήσεων

Σχέδια αναδιάρθρωσης και ενίσχυση εξαγωγικών επιχειρήσεων, επανάληψη δημοφιλών προγραμμάτων επιδοτήσεων (π.χ., γυναικεία, νεανική επιχειρηματικότητα), επιδότηση προσλήψεων / μη απολύσεων, μεγάλη έμφαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και δράσεις προβολής και τέλος στις «εύκολες» επενδύσεις ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη νέα επταετία. Πλέον, η έμφαση μετακινείται από τις υποδομές σε νέες τεχνολογίες, περιβάλλον και ανανεώσιμη ενέργεια.

Ο λόγος για το «βαρύ πυροβολικό» των επιδοτήσεων του νέου ΕΣΠΑ των 19,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτική είναι η κατεύθυνση του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), που θα διανείμει έως το 2020 στην αγορά 3,6 δισ. ευρώ.

Δράσεις για μικρομεσαίους -ανέργους

Ανάπτυξη γυναίκειας επιχειρηματικότητας

Εστιάζει κυρίως σε γυναίκες άνεργες ή απειλούμενες από ανεργία, αλλά και σε ήδη αυτοαπασχολούμενες, με προτεραιότητα σε υποψήφιες που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Θα υποστηρίξει τις επιχειρηματικές προτάσεις που θα συμβάλουν και στη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, ενισχύοντας τις επιχειρηματικές ιδέες που προβλέπουν την πρόσληψη τουλάχιστον ενός υπαλλήλου.

Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας νέων

Παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κατάρτισης σε νέους εξειδικευμένους και καταρτισμένους δυνητικούς επιχειρηματίες.

Επιδότηση επενδύσεων με πρόσληψη

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δημιουργούν νέες βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, μέσω της πρόβλεψης για πρόσληψη τουλάχιστον ενός υπαλλήλου. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η μείωση της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Θα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως είναι οι γυναίκες και οι νέοι (κυρίως επιστήμονες και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό), ενώ θα ληφθεί υπόψη και η συμβολή των νεοφυών επιχειρήσεων που θα αναπτυχθούν στην ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης υπαλλήλων.

«Βρέχει» νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Οι «κλασικές» εγγυήσεις και επιδοτήσεις για χαμηλότοκα δάνεια, για κεφάλαιο κίνησης, μικροδάνεια και νέα ειδικά εργαλεία που προωθούνται για καινοτομία.

Μικροδάνεια (0 έως 25.000 ευρώ) μαζί με εκπαίδευση των επιχειρηματιών.

Δάνεια με χαμηλές εξασφαλίσεις και κεφάλαια κίνησης: Θα επιτρέπουν σε τελικούς δικαιούχους να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Εγγυήσεις: Μπορούν να υλοποιούνται με την άμεση εγγύηση όλων των δανείων που παρέχει ο χρηματοδοτικός οργανισμός (ή αντίστοιχα των άλλων προϊόντων) ή ως εγγύηση μέρους ενός χαρτοφυλακίου (first loss portfolio guarantee).

Τα κεφάλαια συν-επένδυσης (equity financing).



capital.gr