Ο νέος οδηγός της εφορίας - Ολες οι απαντήσεις για τους φορολογούμενους

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τους φορολογούμενους - ειδικά στην τρέχουσα χρονική περίοδο καθώς ξεκινάει και η πληρωμή των φόρων - ανήρτησε η γ.γ Δημοσίων Εσόδων. Το ανανεωμένο εγχειρίδιο απαντά στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των πολιτών, καλύπτοντας θέματα φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου, θέματα τελών και ειδικών φορολογιών, θέματα φορολογικών ελέγχων αλλά και τη διαδικασία είσπραξης των δημοσίων εσόδων.

Μέσα από τις απαντήσεις, οι φορολογούμενοι μπορούν να κατανοήσουν πόσο φόρο θα πληρώσουν αν μεταβιβάσουν ακίνητο, ποια θα είναι η επιβάρυνση αν δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τον φόρο, πώς μπορούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το δημόσιο αλλά και ποια δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομιστούν στην εφορία σε περίπτωση ελέγχου.

Ιδιαίτερα επίκαιρα είναι τα ακόλουθα θέματα:
  1. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση. Μπορεί οι δηλώσεις να κατατέθηκαν ηλεκτρονικά, ωστόσο τουλάχιστον 90.000 πολίτες έχουν κληθεί στις εφορίες για έλεγχο δικαιολογητικών. Αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ποια «χαρτιά» θα πρέπει να έχουν μαζί τους.
  2. Οι ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση μη πληρωμή των φόρων μέσα στις ημερομηνίες. Να σημειωθεί ότι προβλέπει προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης και επιπλέον πρόστιμο 10% αν περάσει το δίμηνο
  3. Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών σε 12 δόσεις. Αναμένεται αύξηση των αιτήσεων καθώς μέσα στο επόμενο πεντάμηνο τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν φόρους άνω των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.