Συμμετοχή του Περιφερειακού ΚΕΚ ΔΒΜ Αχαΐας στο Συνέδριο με τίτλο "Καινοτόμες τάσεις στη γεωργία για νέες ευκαιρίες εργασίας"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 10-11 Απριλίου στις Βρυξέλλες, το Συνέδριο με τίτλο "Καινοτόμες τάσεις στη γεωργία για νέες ευκαιρίες εργασίας", καθώς και η τρίτη συνάντηση του διακρατικού έργου RURAL/ITER, υπό την διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών (CEJA).

Το RURAL/ITER χρηματοδοτείται από την δράση Μεταφορά Καινοτομίας-LEONARDO Da Vinci του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, περιλαμβάνει 7 συνολικά εταίρους από Ιταλία, Βέλγιο, Ελλάδα και Πορτογαλία και έχει σαν αφετηρία τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη, με την στροφή που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα όχι απλά σαν εναλλακτική λύση επαγγελματικής απασχόλησης αλλά σαν μια συνειδητή επιλογή που υιοθετείται από ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας, προερχόμενους από διαφόρους εργασιακούς τομείς.

Κατά την διάρκεια της εταιρικής συνάντησης, αξιολογήθηκε η πορεία του έργου και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα, ενώ το απόγευμα παρουσιάστηκε σε αγρότες και εκπαιδευτές αγροτών, η ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα του έργου, από το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Κ.Ε.Κ. Δ.Β.Μ. Π. Ε. ΑΧΑΪΑΣ της Π.Δ.Ε. που διατηρεί τον ρόλο του επικεφαλής εταίρου. Οι εκπαιδευτές και τα μέλη των οργανώσεων της CEJA πραγματοποίησαν ερωτήσεις και σχόλια σχετικά με την λειτουργικότητα της πλατφόρμας και την διάρθρωση του περιεχομένου του εκπαιδευτικού υλικού, τα οποία το αμέσως χρονικό διάστημα θα ενσωματωθούν στην υπάρχουσα υλοποίηση.

Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε η αντιπρόεδρος της CEJA Ms. Paola del Castillo, ενώ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Αγροτικών Συνεταιρισμών (COPA - COGEKA) κ. Pekka Pesonen, απεύθυνε χαιρετισμό. Σχετικό χαιρετισμό δια επιστολής απέστειλε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγόριος Αλεξόπουλος, νόμιμος εκπρόσωπος του Κ.Ε.Κ. Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τόνωση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, με κύριο ομιλητή τον κο Sergiu Didicescu από το European Innovation Partnership της Κομισιόν, καθώς και στην αξία της ποιοτικής Δια Βιου Μάθησης και της μαθητείας ως μέσα μείωσης της ανεργίας με ομιλήτρια την κα Agnes Roman της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Οι εταίροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο στην Πάτρα όπου θα πραγματοποιηθεί και το τελευταίο συνέδριο του έργου. Στο έργο εκτός από το Κ.Ε.Κ. Δ.Β.Μ. Π. Ε. ΑΧΑΪΑΣ της Π.Δ.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Αγροτών (CEJA) επιπλέον μετέχουν ως εταίροι η ΠΑΣΕΓΕΣ, το εκπαιδευτικό κέντρο Agricoltuta e Vita και η αναπτυξιακή εταιρεία CESAR του Παν/ιου της Περούτζια καθώς και το Παν/ιο UTAD στη Πορτογαλία.

Περισσότερες πληροφορίες για το RURAL/ITER ιια βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ruraliter.eu



epixeiro.gr