Προχωρά το θέμα του τελεφερίκ στη Θεσσαλονίκη

Προχωρούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση και λειτουργία τελεφερίκ στην πόλη της Θεσσαλονίκης μετά την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της ανάθεσης σε εμπειρογνώμονα της εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών όρων.

Όπως είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, «η τελευταία έγκριση ήταν απαραίτητη, προκειμένου να καταρτιστεί ο φάκελος».

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ανέφερε, έχουν ληφθεί οι εγκρίσεις από όλους τους άλλους φορείς (αρχαιολογική και δασική υπηρεσία, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κλπ.). Το θέμα παραπέμπεται πλέον στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, για τις περαιτέρω ενέργειες ως προς την επιλογή του αναδόχου εμπειρογνώμονα και την έγκριση της συνολικής δαπάνης του έργου.

Στόχος είναι το τελεφερίκ να συνδέσει την παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης με την Άνω Πόλη και το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Αφετηρία προτείνεται το πάρκο της ΧΑΝΘ και ως σημείο τερματισμού η είσοδος του θεάτρου Δάσους. Η διαδρομή θα διατρέχει τον χώρο της ΔΕΘ (κατά μήκος του δρόμου που ενώνει την κάτω πύλη (ΧΑΝΘ) με την άνω πύλη (ΑΠΘ), τον χώρο του πανεπιστημίου από την άνω πύλη της ΔΕΘ μέχρι το Τελλόγλειο Ίδρυμα, μικρό τμήμα του οικισμού βόρεια από το Τελλόγλειο και στη συνέχεια τη δημόσια αναδασωτέα έκταση του δάσους.

Την πρόταση για την εγκατάσταση του τελεφερίκ η διοίκηση του δήμου την έθεσε από τον περασμένο Αύγουστο σε δημόσια προδιαβούλευση. Σύμφωνα με τον δήμο, «η υπέργεια σύνδεση των δυο τουριστικών περιοχών της πόλης εκτιμάται ότι θα λύσει με το βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα της πρόσβασης από τη μια περιοχή στην άλλη, χωρίς κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης και παράλληλα θα προσδώσει τουριστική δυναμική».

Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ. Η ετήσια συντήρηση του αναμένεται να κοστίζει γύρω στις 350.000 ευρώ και η κατασκευή του μπορεί να ολοκληρωθεί σε 4-6 μήνες.Το συνολικό μήκος των συρματόσχοινων της εγκατάστασης υπολογίζεται σε 1800 μ..



voria.gr