ΓΝΩΜΕΣ: Η μετοχή που ξεχωρίζει στον τραπεζικό κλάδο

του Βασίλη Παζόπουλου** |

Είναι καλό να ακούμε και γενικά να παρακολουθούμε ανθρώπους που είναι πιο καταρτισμένοι, πιο έμπειροι, με περισσότερα μέσα ή αν θέλετε ακόμα και πιο έξυπνοι, από εμάς. Είναι δημιουργικό να έχουμε αυτοπεποίθηση, αλλά η υπερβολική στήριξη αποκλειστικά στις δυνάμεις μας, μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη στρατηγική.

Για παράδειγμα, είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε τις επιλογές του Warren Buffett, του μεγαλύτερου μυαλού των αγορών σήμερα. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με τις απόψεις ή την φιλοσοφία του, αλλά οφείλουμε να βλέπουμε τις επιλογές του με σεβασμό. Η μεγαλύτερη θέση της Berkshire Hathaway,της επενδυτικής εταιρείας που διευθύνει ο Buffett, είναι στην τράπεζα Wells Fargo (WFC). 

Η ιστορία της Wells Fargo
Η Wells Fargo & Company είναι από τους παλαιότερους τραπεζικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ. Με ιδρυτές τους Henry Wells και William Fargo το 1852, ξεκίνησε να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις συνθήκες της εποχής. Αγόραζαν χρυσό και πουλούσαν χαρτονομίσματα της τράπεζας, αξιόπιστα όσο ο χρυσός. 

Αφετηρία των επιχειρηματικών προσπαθειών της εταιρείας ήταν στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο, αλλά σύντομα άνοιξε πρακτορεία και σε άλλες πόλεις και στους καταυλισμούς των ορυχείων της Δύσης. Έκανε μεταφορές χρημάτων, χρυσού και υπηρεσιών ταχυδρομείου με όλους τους δυνατούς τρόπους: άμαξα, ατμόπλοιο, σιδηρόδρομο, τηλεγράφημα. Στη δεκαετία του 1860, θα μείνει στην ιστορία, για τα δρομολόγια με άμαξες, που διέσχιζαν όλη την χώρα. Οι δραστηριότητες της ήταν πηγή έμπνευσης ταινιών γουέστερν και του... Λούκυ Λουκ.

Το 1918 η Wells Fargo ήταν σε πλήρη άνθηση. Είχε παρουσία σε 10.000 κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Εκείνη τη χρονιά όμως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε το εθνικό δίκτυο με αφορμή τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφήνοντας την Wells Fargo με μία μόνο τράπεζα στο Σαν Φρανσίσκο. Στη δεκαετία του 1980 επεκτάθηκε ξανά πέρα από τα σύνορα της πολιτείας. 

Η Wells Fargo σήμερα
Η τεχνολογική εξέλιξη και η οικονομική πρόοδος έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις τράπεζες. Εντολές μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικές συναλλαγές, πιστωτικές κάρτες, αυτόματες ταμειακές μηχανές και online τραπεζικές συναλλαγές εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες.

Η Wells Fargo είναι πλέον μια σύγχρονη εταιρεία του χρηματοοικονομικού τομέα που παρέχει τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, επενδύσεις, καθώς και καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. 

Υπολογίζεται πως ένα στα τρία νοικοκυριά στην Αμερική έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον για μία φορά δοσοληψία με τις επιχειρήσεις της Wells Fargo. Απασχολεί 269.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 35 χώρες.

Οικονομικά δεδομένα 
Η εταιρεία αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή σε κάθε ένα από τα τελευταία 14 τρίμηνα. Σημαντικό είναι πως δεν συμμετέχει σε χρηματοοικονομικά παράγωγα. Παραμένει μια παραδοσιακή τράπεζα που σε μεγάλο βαθμό λαμβάνει καταθέσεις και χορηγεί δάνεια.


Τα έσοδα της Wells Fargo κατά κύριο λόγο προέρχονται από δύο τμήματα: έσοδα από τόκους και από επενδύσεις. Αυτές οι δύο πηγές εσόδων σημαίνουν πως η τράπεζα μπορεί να σταθεί αρκετά καλά σε μια ενδεχόμενη οικονομική κρίση. Συνεπώς αν μια υπηρεσία έχει μια κακή χρονιά ή ένα κακό τρίμηνο, η εταιρεία έχει πολλές άλλες πηγές εσόδων για να το καλύψει.

Με κεφαλαιοποίηση 217 δισεκατομμύρια, η Wells Fargo κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον πλανήτη. Το p/e είναι 11, όσο και ο μέσος όρος του κλάδου. Όμως η δυναμική ανάπτυξης των κερδών είναι διπλάσια, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Διοίκηση και μερισματική πολιτική
Η Wells Fargo ήταν η μοναδική από τις μεγάλες τράπεζες που επωφελήθηκε από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008. Τα μερίσματα έχουν τριπλασιαστεί, σε λιγότερο από δύο χρόνια. Εκτός από αυτό, το ίδιο διάστημα η τιμή της μετοχής έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Από τις καθαρές ταμειακές ροές χρησιμοποιείται μόλις το 1/4 για διανομή μερίσματος. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις των μερισμάτων. Η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 3%, από τις καλύτερες που θα συναντήσουμε στον κλάδο.

Η τελευταία διοικητική απόφαση που συζητήθηκε έντονα, ήταν η μείωση κατά 2.300 θέσεις εργασίας στον τομέα των στεγαστικών δανείων. Ο λόγος είναι πως λιγότεροι πελάτες αναχρηματοδοτούν τα δάνεια τους, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.

Τον Αύγουστο ανακοίνωσε την συνεργασία της με την American Express, με στόχο να προσφέρει στους πελάτες της μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής πιστωτικών καρτών. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος να βγει κερδισμένη η Wells Fargo από αυτή τη συνέργια, γιατί μόνο το ένα τρίτο των πελατών της κατέχει πιστωτική κάρτα.

Όπως κάθε μεγάλη αμερικάνικη εταιρία, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επέκταση της στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως της Ασίας. Ο στόχος είναι να αυξάνει την διείσδυση της κατά 20% κάθε χρόνο.

Συμπέρασμα
Η επιλογή του πιο διάσημου επενδυτή της εποχής μας, του Warren Buffett, φαίνεται να τον δικαιώνει, μια που παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Το βασικότερο είναι πως από τις μεγάλες τράπεζες, φαίνεται να είναι η πιο υγιής. Η διοίκηση έχει αποδειχθεί διορατική από τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση και μεθοδική στο θέμα της ανάπτυξης. 

Είναι από τις μετοχές που προσελκύουν επενδυτές που ενδιαφέρονται για συντηρητική διαχείριση, μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία, αλλά και εισόδημα από την μερισματική απόδοση.

Το ότι η εταιρία έχει καλά οικονομικά στοιχεία και αξιόλογες προοπτικές, δεν σημαίνει πως πρέπει να βιαστούμε να αγοράσουμε. Όπως επισημαίνω συνέχεια, η επιλογή της κατάλληλης μετοχής είναι η μισή μόνο προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική στιγμή που επιλέγουμε να τοποθετηθούμε.


* Η ανάλυση της μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.

** Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ειδικός συνεργάτης του Roote.gr - vpazopoulos@gmail.com
capital.gr