Νέα ενεργειακά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο

Νέα δεδομένα στη διαχείριση ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί η υπογραφή, στη Λευκωσία, της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Ισραηλινό υπουργό Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Silvan Shalom.

Το μνημόνιο θα προβλέπει επίσης και τις παραμέτρους της συνεργασίας των τριών χωρών στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Συνεργασία και στο ρεύμα

Οι τρεις υπουργοί θα σήμερα, Πέμπτη, θα υπογράψουν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα και κοινή διακήρυξη αναφορικά με το υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, συνολικής ισχύος 2000MW, που θα συνδέει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Το καλώδιο προβλέπεται να έχει μήκος 870 χιλιόμετρα και θα ποντιστεί 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, με τα πρώτα 200 χιλιόμετρα να συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα 670χιλιόμετρα την Κύπρο με την Κρήτη. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, το έργο εντάχθηκε πρόσφατα στα “Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος” της ΕΕ κατόπιν ενεργειών της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1,5 δισ. ευρώ και τοχρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2016, ωστόσο ενδέχεται να πάει πιο “πίσω” καθώς με βάση το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το έργο θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει.

Έντονες διαβουλεύσεις

Η συμφωνία έρχεται σε μία περίοδο όπου βρίσκονται σε πλήξη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο που έχουν τα τεράστια κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στα δύο “οικόπεδα” του Ισραήλ και της Κύπρου. Οι ενεργειακές εταιρείες που έχουν συμφωνήσει για την εξόρυξη των κοιτασμάτων του Ισραήλ, όπως και οι ΗΠΑ, πιέζουν για την υιοθέτηση της οικονομικότερης λύσης του αγωγού μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, ένα σενάριο με το οποίο δε συμφωνεί η Ελλάδα και δε συζητά η Κύπρος.

Ελλάδα και Κύπρος προκρίνουν τη λύση του αγωγού Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, μια λύση στην οποία δεν είναι αντίθετο και το Ισραήλ, που δε θέλει να εξαρτάται σε αυτό το ζήτημα από την Τουρκία, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν πέρασαν τις καλύτερες στιγμές τους τα τελευταία χρόνια, και παρότι έχουν σε ένα βαθμό εξομαλυνθεί απέχουν αρκετά από το να χαρακτηρίζονται ιδανικές.

Μέχρι να αποφασιστεί η τελική λύση μεταφοράς, σε πρώτη φάση οι εξαγωγές θα εκτελούνται απότερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) που οι 3 πλευρές έχουν συμφωνήσει να κατασκευαστεί στο Βασιλικό της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εξετάζει το σενάριο της μεταφοράς του φυσικού αερίου και μέσω των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στη Ρεβυθούσα, καθώς και το ενδεχόμενο το εν λόγω αέριο να τροφοδοτήσει τον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.



greenbusiness.gr