Ρομπότ καθαρίζουν τα φωτοβολταϊκά από τη σκόνη χωρίς νερό – Αυξάνουν την αποδοτικότητα

Η διατήρηση της υψηλής απόδοσης των φωτοβολταϊκών προϋποθέτει ότι τα πάνελ παραμένουν καθαρά από τη σκόνη στην επιφάνειά τους, η οποία μειώνει τις ποσότητες απορροφούμενης ενέργειας.

Αντί για ανθρώπους επιφορτισμένους με το καθήκον του καθαρισμού των φωτοβολταϊκών πάνελ και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού μια εταιρεία προτείνει εξειδικευμένα ρομπότ για αυτή την εργασία χωρίς χρήση νερού, ιδιότητα πολύτιμη σε άνυδρες περιοχές.

Η εταιρεία Mirai Machinery και το Πανεπιστήμιο Kagawa στην Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα αυτοκινούμενο ρομπότ το οποίο αγκιστρώνεται στην επιφάνεια φωτοβολταϊκών πάνελ και τα καθαρίζει δίχως να χρησιμοποιεί νερό.

Τα ρομπότ είναι αρκετά ελαφρά για να τα μεταφέρει ένας ενήλικος. Όταν τοποθετούνται στο πάνελ ξεκινούν τον καθαρισμό από τη μία γωνιά και καταλήγουν στην αντίθετη χρησιμοποιώντας μιαειδική περιστρεφόμενη βούρτσα.

Τα ρομπότ έχουν αυτονομία μπαταρίας δύο ωρών, αλλά δεν γίνεται καμία νύξη σε ενδεχόμενο τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ ώστε να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα.

Η Mirai προς το παρόν κατασκευάζει ένα ρομπότ που καθαρίζει τζάμια το οποία προσκολλάται στην επιφάνεια των υαλοπινάκων και κινείται με ειδικούς τροχούς.

Η σκόνη μάστιγα για την απόδοση των φωτοβολταϊκών

Σε συζητήσεις με τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτοβολταϊκών με αντικείμενο την ανάπτυξη νέων επιχρισμάτων για ηλιακά πάνελ, βρίσκεται το Άμπου Ντάμπι.

Τα εν λόγω επιχρίσματα ενισχύουν την ανθεκτικότητα των ηλιακών συλλεκτών στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην έρημο, βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σκόνης, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση του κόστους λειτουργίας των ηλιακών μονάδων.

Σύμφωνα με την εμπειρία του ηλιοθερμικού πάρκου της Flagsol, στην Αίγυπτο, η σκόνη εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, περιορίζοντας την αποδοτικότητά του.

Κι αυτό διότι η συσσώρευση σκόνης για ένα μήνα, περιορίζει την αποδοτικότητα των κατόπτρων κατά 35%, ενώ για να καθαριστούν τα πάνελ χρειάζονται 40.000 λίτρα νερού ημερησίως.
econews.gr