Πέντε διαγωνισμοί για Ξενία, πλαζ, τουριστικά περίπτερα

To πρώτο πακέτο αξιοποίησης από ιδιώτες της δημόσιας περιουσίας, που περιλαμβάνει Ξενία, πλαζ και τουριστικά περίπτερα - εστιατόρια, ετοιμάζει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, με την προκήρυξη πέντε διαγωνισμών. Παράλληλα για το 2013 ετοιμάζει τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, με τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση της ΕΤΑΔ έχει καταλήξει σε πέντε περιουσιακά στοιχεία για τα οποία προχωρούν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες εκμίσθωσής τους σε ιδιώτες. Πρόκειται για δύο Ξενία, στα νησιά της Κύθνου και της Χίου, την πλαζ της Βουλιαγμένης και τα εστιατόρια-τουριστικά περίπτερα της Ακτής Αρβανιτιάς και του Ξενία Επιδαύρου. Ο χορός των προκηρύξεων άνοιξε με το τουριστικό περίπτερο στην Επίδαυρο, το οποίο θα εκμισθωθεί για 10 χρόνια και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις προσφορές τους στις 10 Ιανουαρίου 2013. Στον κάθε διαγωνισμό πέραν των μισθωμάτων θα ζητούνται και επενδύσεις.

Παράλληλα, επίκειται η υπογραφή της σύμβασης για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της πρώτης μεγάλης δημόσιας έκτασης. Πρόκειται για έκταση 427 στρεμμάτων και ακτογραμμής 750 μέτρων στη Σκοτίνα Πιερίας. Στον σχετικό διαγωνισμό ανακηρύχθηκε ανάδοχος η Ενωση Προσώπων, που αποτελείται από τους Ελληνοαμερικανούς Γεώργιο Δεληγιάννη και Χρήστο Χιονίδη. Η πρόταση που κατέθεσαν προβλέπει επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ που, μεταξύ άλλων, αφορούν την κατασκευή ξενοδοχείου και κάμπινγκ. Με την υπογραφή της σύμβασης, η ΕΤΑΔ θα εισπράξει ως εφάπαξ το ποσό των 420.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο μίσθωμα έχει προσδιορισθεί στα 240.000 ευρώ. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την ΕΤΑΔ και ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της μαρίνας Βουλιαγμένης στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το συνολικό μίσθωμα φθάνει σε 43 εκατ. ευρώ, ενώ με την υπογραφή της σύμβασης η ΕΤΑΔ εισέπραξε το εφάπαξ ποσό των 12,9 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ πέραν των ακινήτων του ΕΟΤ, υπάρχει και μεγάλος αριθμός δημόσιων ακινήτων που η διοίκηση της Εταιρείας, επίσης, προορίζει για τουριστική αξιοποίηση. Οι παραθαλάσσιες εκτάσεις που προέκυψαν από επανακαθορισμό γραμμών αιγιαλού και παραλίας είναι δημόσια κτήματα και σύμφωνα με πληροφορίες πολλές από αυτές εξετάζονται σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Επίσης, η ΕΤΑΔ προγραμματίζει μέσα στο 2013 να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα e-real estate. Ο σχεδιασμός έχει ως εξής: Mέσα από ειδικό διαδικτυακό χώρο διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e-auction) θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι από την περιφέρεια και το εξωτερικό να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε δημοπρασίες χωρίς φυσική παρουσία. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες προβλέπεται να περιοριστούν αρχικά στα αστικά κυρίως δημόσια ακίνητα (κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους) για τα οποία δεν απαιτείται ειδική εμπειρία και κατάθεση επενδυτικού σχεδίου. Ο διαδικτυακός τόπος, όμως, θα εξυπηρετήσει αργότερα και τους σύνθετους διαγωνισμούς.

kathimerini.gr