Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Αυθαίρετα, Ακίνητη Περιουσία και Κατοικία” τον Δεκέμβριο στην Αθήνα

Οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UN ECE) εργάζονται συστηματικά στον τομέα της ακίνητης περιουσίας και της κατοικίας. Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και καταγραφής των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης λόγω μιας σειράς προβλημάτων, τα οποία, βέβαια, ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.

Στον τομέα αυτό, οι μηχανικοί και ειδικότερα οι Τοπογράφοι καλούνται, μέσα σε ένα οικονομικά και κοινωνικά ασταθές περιβάλλον, το οποίο συχνά χαρακτηρίζεται από παράγοντες που επηρεάζουν δραματικά τον τομέα της κατοικίας, να βρουν λύσεις, εργαλεία και πρακτικές που να εξυπηρετούν μεταξύ άλλων:
  • την ιδιωτικοποίηση της γης και των ακινήτων,
  • την ελεύθερη πρόσβαση στην ιδιοκτησία της γης και τη διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων,
  • τη διασφάλιση των υποθηκών αλλά και της κατοικίας και του δικαιώματος στέγης,
  • τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων,
  • την ομαλή λειτουργία της αγοράς ακινήτων,
  • τις μεταρρυθμίσεις στο σχεδιασμό και στον κτιριοδομικό κανονισμό, την ανάπτυξη και τα έργα ανάπλασης,
  • το περιβάλλον,
  • την εξοικονόμηση ενέργειας και την πράσινη κατοικία,
  • τη διαχείριση της ραγδαίας αστικοποίησης και της μετανάστευσης.
Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ύφεση, η ανεργία, η δυσκολία ανεύρεσης εργασίας, η σημαντική μείωση της δυνατότητας πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι δυσμενέστεροι όροι δανεισμού: ενδελεχείς έλεγχοι και περισσότερο απαιτητικές εκτιμήσεις, το αυξανόμενο-λόγω μείωσης μισθών-πρόβλημα προσιτότητας ακόμη και για όσους έχουν εργασία, οι αυξανόμενοι φόροι, οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές, η αλλαγή συμπεριφοράς των καταναλωτών οι οποίοι δεν θεωρούν πλέον συμφέρουσα την επένδυση στην κατοικία, ο φόβος του δανείου, η διαφθορά και η σύγχυση σε θέματα διαχείρισης γης και ακινήτων.

Οι παραπάνω παράγοντες, καθώς και μια σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν την ανάπτυξη, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο συνέδριο joint FIG / UN ECE Conference on Informal Development που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) το 2007, στο Σούνιο, στην Ελλάδα. Το προϊόν αυτού του συνεδρίου (το βιβλίο που εκδόθηκε από τα ΗΕ to 2009 με τίτλο: Self-made cities- In search for sustainable solutions for informal settlements in the United Nations Economic Commission for Europe region) προέτρεψε πολλές χώρες να ενεργοποιήσουν προγράμματα νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Τώρα, μετά από 5 χρόνια, πολλές χώρες εξέφρασαν την επιθυμία να οργανωθεί ένα νέο συνέδριο το οποίο θα καταγράψει την πρόοδο αυτών των προγραμμάτων, θα εντοπίσει τα αδύναμα σημεία τους και κυρίως θα εστιάσει στο θέμα των ενεργειών που απαιτούνται να γίνουν παράλληλα με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ούτως ώστε στο μέλλον να έχουμε προσιτό και ευέλικτο πολεοδομικό σχεδιασμό, που θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες της αγοράς, και τελικά θα παρέχει προσιτή κατοικία. Τον Ιούνιο του 2011 στην Γενική Συνέλευση των κρατών –μελών του UN ECE WPLA ομόφωνα αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση με την FIG του νέου αυτού συνεδρίου να γίνει ξανά στη Ελλάδα, από το ΤΕΕ και ΠΣΔΑΤΜ, 10-14 Δεκεμβρίου 2012, με θέμα: «Αυθαίρετα, Ακίνητη Περιουσία και Κατοικία».

Στόχοι

Στόχος του συνεδρίου είναι:
  • η συνεργασία των διεθνών οργανισμών για τη διερεύνηση των σύγχρονων προβλημάτων και η κατανόηση αυτών,
  • η δημιουργία κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης μεταξύ των χωρών,
  • η δημιουργία και χρήση κατάλληλων εργαλείων και σύγχρονων τεχνικών, που περιλαμβάνουν πολιτικές, νομοθεσία, συντονισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά θέματα.
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν οι επιτροπές 3,9 και 10 και το Task Force on Property and Housing της FIG, η UN ECE CHLM , UN ECE WPLA, UN ECE REM, και η World Bank.

Λεπτομέρειες διεξαγωγής του συνεδρίου

Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα Αγγλικά.. Θα υπάρχει μετάφραση στα Ρωσικά και τα Αγγλικά, σύμφωνα με τον κανονισμό των ΗΕ. Το συνέδριο θα μεταδίδεται στο διαδίκτυο για όσους δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν και να το παρακολουθήσουν στην Αθήνα Τα πρακτικά του συνεδρίου θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Το τελικό προϊόν αυτού του συνεδρίου θα είναι η συγγραφή ενός νέου και επικαιροποιημένου βιβλίου που θα εκδοθεί απο την FIG και την UN ECE.

Θεματολογία

Η έναρξη του συνεδρίου, και οι διοικητικές συνεδριάσεις της FIG θα γίνουν στις 10.12.2012. Για τις δύο πρώτες ημέρες (11 και 12.12.2012) θα γίνει ανοικτή πρόσκληση υποβολής επιστημονικών εργασιών και ειδική πρόσκληση επιλεγμένων ομιλητών. Τις επόμενες δύο ημέρες (13 και 14.12.2012) θα είναι μόνο προσκεκλημένοι ομιλητές. Οι λίστες αναλυτικής θεματολογίας που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν εργασίες θα αναρτηθούν σύντομα στο website του συνεδρίου.

Στο συνέδριο αναμένονται 100 τουλάχιστον σύνεδροι – στελέχη από τις επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών και τη FIG από διάφορες χώρες.

Αναμένονται, επίσης, 200 τουλάχιστον σύνεδροι από την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες.

Το συνέδριο θα ανοίξει ο Υπουργός ΠΕΚΑ.

Κόστος Συμμετοχής

Συνδρομή εισηγητών: 250 €
Συμμετοχή για 1 ημέρα: 50 €
Συμμετοχή για 4 ημέρες: 160 €
Φοιτητές: Εισηγητές ή συμμετοχή 4 ημερών: 125 €, Ημερήσια συμμετοχή: 40 €

Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνεται συνεχές coffee break και γεύματα για τις αντίστοιχες ημέρες διεξαγωγής του συνεδρίου (11-14 Δεκεμβρίου).

Η συμμετοχή εξασφαλίζεται με την κατάθεση του αντίστοιχου ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του συνεδρίου:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Αρ. Λογ.: 5054-059333-870, ΙBAN: GR91 0172 0540 0050 5405 9333 870 ή με πληρωμή μετρητών στο χώρο του συνεδρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Γραμματεία Συνεδρίου: Έλενα Παπαθεοδώρου, τηλ. 210 6811411

Γραμματεία ΠΣΔΑΤΜ: Στάθη Ευγενία, τηλ. 210 3301045, 210 3301089, fax. 210 3300972, e-mail: psdatm@tee.gr

epixeiro.gr