Τι προτείνουν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των χρεών

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, πιθανότατα μέχρι την Τρίτη, οι τράπεζες θα έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση τις θέσεις τους για το «καυτό» θέμα της ρύθμισης χρεών. Οι προτάσεις των τραπεζών, που μορφοποιήθηκαν χθες σε ενιαία γραμμή, θα παρουσιασθούν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προς το οικονομικό επιτελείο και θα αφορούν αμιγώς και μόνο, τα δάνεια στεγαστικής πίστης, λαμβάνοντας υπόψη και τις απαιτήσεις της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικείμενη ρύθμιση αφορά περίπου 70.000 περιπτώσεις.

Ειδικότερα, οι τραπεζίτες τάσσονται υπέρ μιας γενικευμένης ρύθμισης χρεών στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία και παρουσιάζουν αδυναμία εξυπηρέτησης από δανειολήπτες, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ. Για όσους δηλαδή, καλόπιστα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, γιατί ενώ είχαν το παραπάνω εισόδημα προ διετίας, σήμερα έχουν μειωμένο εισόδημα λόγω ανεργίας ή περικοπών εισοδημάτων τους.

Αρα τίθενται τρία κριτήρια για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση χρεών:
1. Το πρώτο αφορά στην κατηγορία των δανείων, να είναι αυστηρά στεγαστικής πίστης.
2. Το δεύτερο αφορά στην πρώτη κατοικία.
3. Το τρίτο αφορά στο ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

Η πρόταση αυτή απέχει μακράν της αρχικής πρότασης της κυβέρνησης, η οποία είχε κάποια στιγμή προτείνει ρύθμιση προς όλους τους δανειολήπτες, ανεξαρτήτως είδος δανείου και με στόχο να μην υπερβαίνει η δόση το 30% του εισοδήματος. Ενα τέτοιο σχέδιο θα είχε επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα με την έννοια της εμφάνισης ζημιών ύψους 7-8 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία.

Αντιθέτως, με τις προτάσεις των τραπεζών, η επίπτωση θα είναι πολύ περιορισμένη- υπολογίζεται σε 1,5 - 2 δισ. ευρώ για το σύστημα - ενώ θα αντιμετωπισθούν περιπτώσεις συνεπών δανειοληπτών, που η κρίση τους προκάλεσε αδυναμία πληρωμής και για οφειλές, που προέχονται από στεγαστικά δάνεια.

Μέσω της επικείμενης ρύθμισης, θα συμφωνηθεί ένα επιτόκιο που θα βασίζεται στο euribor πλέον ενός περιθωρίου 0,50% για ένα διάστημα 4 ετών. Ενδεχομένως, μέσω προσωπικής διαπραγμάτευσης, το περιθώριο αυτό να μπορέσει να υποχωρήσει στο 0,25%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η πρόταση αυτή θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, καθώς είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διευκρινίζεται ότι εκτός ρύθμισης θα μείνουν τα δάνεια καταναλωτικής πίστης (προσωπικά, καταναλωτικά, αυτοκινήτου) καθώς και οι πιστωτικές κάρτες. Επίσης, εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης θα μείνουν οι οφειλέτες στεγαστικών δανείων που έχουν περισσότερες από μία κατοικία, ανεξάρτητα αν τις νοικιάζουν ή όχι.

Αξίζει να διευκρινισθεί ότι οι παραπάνω προτάσεις αφορούν τη νέα, γενικευμένη και υποχρεωτική ρύθμιση την οποία θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Αυτήν, θα πρέπει να εφαρμόσουν όλες οι τράπεζες, αν τελικώς εγκριθεί, για τους δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση. Πέραν αυτού όμως, καθημερινά και κατά περίπτωση, οι τράπεζες ρυθμίζουν μεμονωμένα διάφορα δάνεια, κατόπιν σχετικού αιτήματος των δανειοληπτών και με όρους που αμοιβαία συμφωνούνται. Κυρίως, στις ρυθμίσεις αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η επιμήκυνση χρόνου.

Λίλυ Σπυροπούλου
lspyropoulou@kerdos.gr
Κέρδος