«Βουτιά» στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

Νέα «βουτιά», η οποία ποσοστιαία μεταφράζεται σε 23%, κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα η «ναυαρχίδα» του κλάδου της πληροφορικής, η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος «είδε» το δεύτερο τρίμηνο του έτους μία ανάκαμψη του ρυθμού της πτώσης, καθώς η αγορά υποχώρησε μόλις κατά 12,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα (σ.σ. το πρώτο τρίμηνο του 2012 η πτώση ήταν της τάξης του 26%) το τρίτο τρίμηνο η μείωση επανήλθε στα χαμηλά των περασμένων τριμήνων. Συνολικά το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, στην ελληνική αγορά διατέθηκαν 120.496 ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε σύγκριση με 156.857 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.


Από τις επιμέρους κατηγορίες του κλάδου οι πωλήσεις των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 29,5% το τρίτο τρίμηνο της χρήσης σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στην εγχώρια αγορά διατέθηκαν 39.017 σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2012 έναντι 55.326 το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Μικρότερη, όπως είναι αναμενόμενο, ήταν η πτώση στην κατηγορία των φορητών υπολογιστών, η οποία κυμάνθηκε στο 19,7%, με τις πωλήσεις να κατέρχονται σε 81.479 τεμάχια το τρίτο τρίμηνο του 2012, έναντι 101.531 τεμάχια έναν χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με όλες τις υφιστάμενες ενδείξεις, ο κλάδος συνεχίζει να υφίσταται την πίεση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών, ακόμη και στην κατηγορία της ψηφιακής τεχνολογίας.

ΟΙ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ»

Οσον αφορά τους «πρωταθλητές» των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ελληνική αγορά, στην πρώτη πεντάδα των επιχειρήσεων με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην κατάταξη του συνόλου των ηλεκτρονικών υπολογιστών (σταθεροί και φορητοί) παρατηρείται και πάλι πολυεθνική κυριαρχία, με μοναδική εξαίρεση αυτή της Πλαίσιο Computers. Σύμφωνα με την IDC, τις πρώτες πέντε θέσεις κατέλαβαν οι: Hewlett Packard, Dell, Πλαίσιο Computers (Turbo X), Toshiba και Fujitsu. Στη συνολική κατάταξη ακολουθούν οι: Lenovo, Samsung, Sony, Apple και η ελληνική Oktabit.

Πηγή: Κέρδος
Ρεπορτάζ: Νατάσα Φραγκούλη fragouli@kerdos.gr