Αύξηση της φορολογίας των εμπόρων κατά 80% το 2012

Ξεπερνάει το 80% η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούμενους το 2012, σε σχέση με το 2011. Αυτό υπογραμμίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις φημολογούμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. «Φαίνεται ότι οι νέες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα έχουν κυρίως φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και όχι μόνο δεν θα συντελέσουν στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά αντίθετα θα εντείνουν την υφεσιακή πορεία στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία μας», σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, η συνομοσπονδία των εμπόρων αναφέρει:
- Ιδιοκτήτης Ατομικής επιχείρησης - Αυτοαπασχολούμενος: Η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα ως ατομική επιχείρηση, αποτελεί ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των άδικων μέτρων που επιβάλλονται, με σκοπό να πλήξουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες -ανυπόστατα και χωρίς απτές αποδείξεις- βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα εδώ και αρκετά χρόνια με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Τα τυφλά φορολογικά χτυπήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς προβλέπεται πως ο συντελεστής φορολόγησης των καθαρών κερδών των ατομικών επιχειρήσεων (και των ελεύθερων επαγγελματιών) θα ανέλθει στο 35% (από το πρώτο ευρώ), γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο τον προβληματισμό στις τάξεις των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και οδηγεί τους ιδιοκτήτες τους με μαθηματική ακρίβεια σε μία άνευ προηγουμένου εξαθλίωση και απόγνωση.

Όμως, η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση που θα υποστεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας για το έτος 2012 (όσον αφορά το φόρο επί των καθαρών κερδών) είναι κατά 4,5 φορές (82,5%) μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2011, υποχρέωση η οποία είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία που διανύουμε και αποτυπώνεται στη μειωμένη αγοραστική δύναμη και τον επακόλουθο μειωμένο τζίρο που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις. Ο υψηλότατος φόρος επί των κερδών που καλείται να πληρώσει ο επιτηδευματίας σε συνάρτηση με την αυξημένη προκαταβολή φόρου (+2.357 σε σχέση με το 2011) αποτελούν στην ουσία τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία – κοινωνία, καθώς το επακόλουθο μπαράζ κλεισίματος-λουκέτων των επιχειρήσεων θα εκτινάξει στα ύψη τα ποσοστά ανεργίας και θα προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία.

- Ιδιοκτήτης Ατομικής επιχείρησης - Εργοδότης: Το επιπλέον στοιχείο σε αυτήν τη περίπτωση, είναι οι αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργούνται από την κατάργηση όχι μόνο του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, αλλά και του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού που δικαιολογούνταν για κάθε επιπλέον παιδί. Πλέον, εφόσον υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο, καταργείται κάθε ίχνος κοινωνικού κράτους, καθώς εξομοιώνεται ο εκάστοτε άγαμος φορολογούμενος, με κάποιον ο οποίος έχει ένα η περισσότερα παιδιά, αγνοώντας επιδεικτικά τις ανάγκες και τα έξοδά τους.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η προκύπτουσα φορολογική υποχρέωση (αναφορικά με το φόρο επί των καθαρών κερδών) του 2012, σε σχέση με πέρυσι, είναι αυξημένη κατά περίπου 80% εξαιτίας των πιθανολογούμενων σεναρίων που κάνουν αναφορά για πλήρη κατάργηση τόσο του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ όσο και εκείνων για κάθε τέκνο καθώς επίσης και για την επιβολή συντελεστή 35% τα καθαρά κέρδη των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ.

«Παράλληλα, όμως, οι αδιάκριτες φορολογικές επιβαρύνσεις που πρόκειται να πλήξουν περίπου 800.000 επιτηδευματίες δεν σταματούν εδώ, από τη στιγμή που υπάρχει σαν πρόταση στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος, αναφορικά με τις ατομικές επιχειρήσεις, από το 55% στο 60%, σενάριο το οποίο εάν τελικά υλοποιηθεί θα διπλασιάσει την υποχρέωση της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο (με βάση το παράδειγμα)», υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ προσθέτοντας: εν κατακλείδι, η περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη που καλείται να υποστεί ο επιτηδευματίας (ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης - εργοδότης) ανέρχεται σε απόλυτα ποσά, περίπου σε 8.800 ευρώ, ποσό το οποίο επιβαρύνει δραματικά τον οικονομικό του σχεδιασμό και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις, όχι μόνο για το μέλλον της επιχείρησής του, αλλά και του απασχολούμενου εργατικού του δυναμικού.

- Ομόρρυθμη Επιχείρηση με 2 ομόρρυθμους εταίρους - Απασχόληση 3 μισθωτών: Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί η προκύπτουσα επιβάρυνση από ον φόρο επί των κερδών της επιχείρησης να είναι η μεγαλύτερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιπτώσεις, επί τους ουσίας όμως επιμερίζεται ανάμεσα στους δύο εταίρους (ομόρρυθμους), με ποσοστό συμμετοχής 50% έκαστος. Παρόλα αυτά, η υιοθέτηση του συγκεκριμένου σεναρίου θα αυξήσει την υποχρέωση του νομικού προσώπου κατά περίπου 13.000 ευρώ, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί η επιχειρηματική αμοιβή και θα επιβάλλεται συντελεστής 30% στα καθαρά κέρδη της επιχείρησης από το πρώτο ευρώ. Φαινομενικά μπορεί να προωθείται η απλοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των προσωπικών εταιρειών, αλλά στην πραγματικότητα ο αναλογούν φόρος (για τα κέρδη της επιχείρησης) θα είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με ό,τι ίσχυε προηγουμένως.

Η αυξημένη φορολογική υποχρέωση της ομόρρυθμης επιχείρησης κατά 24%, μπορεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να τονώσει τα κρατικά έσοδα, μακροπρόθεσμα όμως οι περικοπές κόστους, που θα κριθούν αναγκαίες από τους ιδιοκτήτες για την επιβίωση της επιχείρησής τους, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν το εργατικό της δυναμικό. Παράλληλα, η απώλεια θέσεων εργασίας έχει αντίκτυπο και στην ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη, η οποία με τη συνεχή πτωτική τάση που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια, συρρικνώνει ολοένα και περισσότερο τον ήδη μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων, όπως και τα καθαρά προ φόρων κέρδη τους.

Τέλος, η Εθνική Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα ήδη όλες οι κατηγορίες φόρων είναι πολύ υψηλότερες από ότι οι αντίστοιχοι μέσοι οροι της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο φόρος προσωπικού εισοδήματος είναι 49% ενώ στην ΕΕ 43,2% ο φόρος επί των εταιρικών κερδών 30% ενώ στην ΕΕ 26,1% και ο ΦΠΑ 23% τη στιγμή που στην ΕΕ ανέρχεται στο 20%. Ιδιαίτερα για το χώρο των επιχειρήσεων, πρόσφατο παράδειγμα αύξησης φορολογίας στο πλαίσιο των νέων μέτρων λιτότητας αποτελεί η Πορτογαλία, η οποία αυξάνει την φορολογία των επιχειρήσεων από το χαμηλό 9,5% μόνο στο 11,8%, όταν στην Ελλάδα οι "διαρροές" αυξάνουν το 20% της φορολογίας των προσωπικών επιχειρήσεων στα επίπεδα του 35%.

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό εμπόριο υποστηρίζει ότι η διατήρηση αξιοπρεπών μισθών είναι πολύ πιο αποτελεσματική λύση ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης από την λανθασμένη επιλογή των υψηλών φόρων.

E. Π.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ