Κινεζική επένδυση στην Ελλάδα για φωτοβολταϊκά 115 MW

Το περασμένο Σάββατο στην πόλη Σουτζόου της Κίνας πραγματοποιήθηκε press conference, όπου ανακοινώθηκε και σφραγίστηκε συμφωνία για την κατασκευή Φωτοβολταϊκών σταθμών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Ηλεία, Αττική, Βοιωτία, Μακεδονία), συνολικής ισχύος έως 116MW.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού προξενείου στη Σαγκάη, ο επενδυτικός φορέας αυτού του έργου είναι η κινέζικη εταιρεία Winsun, με την χρηματοδότηση του τραπεζικού κολοσσού την China Development Bank.

Την κατασκευή των Φ/Β σταθμών θα αναλάβουν τρεις ελληνικές εταιρείες (Green Progress, Renelux και Sunrise) που δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο των ΑΠΕ και διαθέτουν πολυετή κατασκευαστική εμπειρία.

Το έργο αυτό αποτελεί μια σημαντική επενδυτική δράση για την Ελλάδα καθώς θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο στάδιο της κατασκευής εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 700 θέσεις εργασίας.

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στην πόλη Σουτζόου δυτικά της Σαγκάης, από την επενδύτρια εταιρεία Winsun. Στην ειδική εκδήλωση προ της υπογραφής παρέστησαν από κινεζικής πλευράς ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες της επαρχίας Jiangsu όπου εδρεύει η κινεζική εταιρεία, όπως ο αναπληρωτής διοικητής της κινεζικής επαρχίας Li Yunfeng και ο αντιδήμαρχος Zhou Weiqiang, διευθυντικά στελέχη μεγάλων κινεζικών τραπεζών (Κεντρική Λαϊκή Τράπεζα, Development Bank, Bank of Communications κ.α) και ο πρόεδρος της εταιρείας Winsun New Energy Co. K. Mo Weihua.

Στην τελετή παρέστη ως κεντρικός τιμώμενος ομιλητής ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη Ευγένιος - Δημήτριος Καλπύρης.

Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες προσκεκλημένους στην τελετή συμφωνίας, ο αναπληρωτής διοικητής της κινεζικής επαρχίας Li Yunfeng υπογράμμισε τον δυναμισμό και τεχνολογική καινοτομία των κινεζικών εταιρειών ενέργειας της επαρχίας Jiangsu και χαρακτήρισε την επένδυση ως «σταθμό» στην εξωστρεφή διεθνή τους δράση. Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας Winsun New Energy κ. Mo Weihua υπογράμμισε επίσης την κεντρική θέση του επενδυτικού εγχειρήματος στις προσπάθειες οικοδόμησης μιας γέφυρας επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ικανής να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες παρόμοιες επενδυτικές συμπράξεις.

Χαιρετώντας την εκδήλωση, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος υπογράμμισε την σημασία της επένδυσης καθώς σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της Κίνας έναντι της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντάς την στην σημερινή συγκυρία και δημιουργώντας ταυτόχρονα πολλές θέσεις εργασίας, ενώ είναι ικανή --όπως συνέβη με άλλες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα-- να αποβεί πολλαπλά επωφελής για την ίδια την κινεζική πλευρά. Για μια ακόμη φορά ο νέος επενδυτικός Δρόμος του Μεταξιού της Κίνας προς την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα ως στρατηγικού και αξιόπιστου εταίρου, κατέληξε ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος.

energypress.gr