11 θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα - 78η στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Ένδεκα θέσεις στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον, «Doing Business 2013», κέρδισε η Ελλάδα σε ένα χρόνο, ανεβαίνοντας στην 78η θέση, ανάμεσα σε 185 χώρες, από την 89η θέση που κατείχε τον προηγούμενο χρόνο με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Προ της αναθεώρησης η Ελλάδα για το 2012 εμφανιζόταν στην 100η θέση.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται επίσης ανάμεσα στις δέκα οικονομίες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση του επιχειρείν τον περασμένο χρόνο, ενώ η βελτίωση που σημείωσε ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα έξι χρόνια. Είναι επίσης σημαντικό ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 23 χώρες του κόσμου, που πέτυχαν βελτιώσεις σε τρεις τουλάχιστον τομείς που εξετάζει η Παγκόσμια Τράπεζα, στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών, στη θέσπιση της προπτωχευτικής διαδικασίας και στην ενδυνάμωση της προστασίας των επενδυτών σε εισηγμένες επιχειρήσεις.

«Συγχαίρω την Ελλάδα για το τεράστιο αυτό επίτευγμα», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «σήμερα έχουμε το πρώτο θετικό νέο για την ελληνική οικονομία ύστερα από πολύ καιρό και θέλω να ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μηνύματα», υπογραμμίζοντας ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στη βελτίωση αυτή.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά από το 2004 η Ελλάδα έχει εφαρμόσει 17 μεταρρυθμίσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον, που συνέβαλαν στη μείωση της απόστασης από τις χώρες της Ε.Ε. με τις καλύτερες επιδόσεις.

imerisia.gr