Eπενδύσεις εν μέσω κρίσης υλοποιούν εισηγμένες εταιρείες...

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ το συνολικό τους ύψος φέτος

Υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ οι επενδύσεις που υλοποιούν για το 2012 οι εισηγμένες εταιρείες με παραγωγικές μονάδες εντός και εκτός Ελλάδας. Η πέμπτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης δεν έχει αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις, που με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας εντείνουν τις προσπάθειες για τη διεύρυνση του διεθνούς πελατολογίου.
Μετά τα αναγκαία προγράμματα περιορισμού του κόστους λειτουργίας, που περιελάμβαναν από απολύσεις προσωπικού και κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών μέχρι αναστολή επενδύσεων τη διετία 2010-2011, οι παραγωγικές επιχειρήσεις επαναφέρουν τα επενδυτικά σχέδια με προφανή στόχο να είναι έτοιμες όταν θα ξεκινήσει η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία. Οι εισηγμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι από τους κλάδους της μεταλλουργίας, των ορυκτών, των διυλιστηρίων, της ενέργειας και του λιανεμπορίου υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα και το 2012.

Η τελευταία εξέλιξη ήταν η εξαγορά αμερικανικής εταιρείας στον κλάδο των ορυκτών από τη S&B. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική επιχείρηση εξαγόρασε έναντι 55,49 εκατ. δολαρίων την αμερικανική εταιρεία Rolling Rock Minerals Inc. Επίσης, αυτές τις ημέρες ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων θέτει σε λειτουργία τη νέα μονάδα παραγωγής σύνθετων προϊόντων ντίζελ στην Ελευσίνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση (1,2 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, σε επίπεδο διυλιστηρίων. Μάλιστα, ο όμιλος δέχεται ήδη κρούσεις από μεγάλους διεθνείς traders, οι οποίοι ζητούν να δεσμεύσουν ποσότητες από το ντίζελ που θα παράγει το διυλιστήριο της Ελευσίνας.

Η Motor Oil επένδυσε 180 εκατ. για τη νέα μονάδα απόσταξης αργού πετρελαίου, ενώ την προηγούμενη δεκαετία οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της λιανικής (με την εξαγορά π.χ. της Shell Hellas).

Σημαντικά οφέλη προσδοκά η Σιδενόρ από τη θυγατρική της στην Αλβανία, που εγκαινίασε το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ και η θυγατρική των Σωληνουργείων Κορίνθου έχει προεπιλεγεί από την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, εάν και εφόσον το κονσόρτσιουμ του TAP (Κομοτηνή - Αλβανία - Ιταλία) κερδίσει τελικά τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco West (Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουγγαρία - Αυστρία) στη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής από το κονσόρτσιουμ του Σαχ Ντενίζ με επικεφαλής την BP. Η Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκεται στη λίστα των εγκεκριμένων προμηθευτών για όλους τους μεγάλους αγωγούς που σχεδιάζονται σε Ευρώπη και Αμερική και παράλληλα έχει καταφέρει να περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών διεθνώς με προϊόντα που περιλαμβάνουν τόσο αγωγούς ERW (μεσαίας διατομής) όσο και σπιράλ (μεγάλης διατομής).

Επίσης, τα Ελληνικά Καλώδια, που ανήκουν στον όμιλο Βιοχάλκο, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια και εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων, εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV, μήκους 380 χλμ.

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν έχει ισορροπήσει την κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα με την ενίσχυση των πωλήσεών της σε νέους πελάτες στις αγορές της Τουρκίας, της Αιγύπτου, πρόσφατα ξεκίνησε και εξαγωγές στη Λιβύη, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η παραγωγική παρουσία στις ΗΠΑ. Ήδη στις σκέψεις της διοίκησης είναι να προχωρήσει και στην κατασκευή νέας μονάδας στη B. Αμερική.

Ενημέρωση ζητούν τα ξένα hedge funds

Ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις επενδύσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό ζήτησαν επιτακτικά τα ξένα hedge funds στο Λονδίνο από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στη διάρκεια των συναντήσεων που έγιναν με αφορμή το road show που διοργάνωσε το X.A. στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, οι διαχειριστές ξένων κεφαλαίων, που προσεγγίζουν σε αξία τα 3 τρισ. δολ., κατέστησαν σαφές στους Έλληνες επιχειρηματίες ότι έχουν ελάχιστη έως ανύπαρκτη ενημέρωση για τις κινήσεις που κάνουν την τελευταία τριετία. Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι οι ελληνικές επενδύσεις βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος, αφού το 99% των ειδήσεων που μεταφέρονται στις οικονομικές μητροπόλεις (Λονδίνο, Νέα, Υόρκη, Φρανκφούρτη) από την ελληνική οικονομία είναι αρνητικές και επηρεάζουν τις κινήσεις των κεφαλαίων που αναζητούν τις επιχειρήσεις–σηματωρούς που θα ηγηθούν της ανάκαμψης στην Ελλάδα.

του Ανέστη Ντόκα 
kathimerini.gr