Ρεκόρ παραγωγής για τα Αιολικά της Βρετανίας

Τα αιολικά πάρκα της Βρετανίας σημείωσαν ρεκόρ παραγωγής ενέργειας αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας το όριο των 4 GW το πρωί της Παρασκευής για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 3,8 GW τρεις μήνες πριν.

Πιο αναλυτικά, οι ανεμογεννήτριες άγγιξαν προσωρινά τα 4,131 GW την Παρασκευή, καλύπτοντας το 10,8 των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό. Ο διαχειριστής ανέφερε επίσης ότι ανά τη Βρετανία υπάρχουν άλλα 2,2 GW αιολικών τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα με το κυρίως δίκτυο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την συνολική παραγωγή.

Την είδηση καλωσόρισαν οι εκπρόσωποι των συνδέσμων ΑΠΕ:
Το RenewableUK δήλωσε ότι «το ρεκόρ δείχνει πως η αιολική ενέργεια παρέχει αξιόπιστη καθαρή ενέργεια σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη Βρετανία. Καθώς η εγκατεστημένη ισχύς αυξάνεται, περιορίζεται η ανάγκη για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Η μετάβαση προς την οικονομία χαμηλού άνθρακα κινείται γρήγορα και η χρήση αυτής της άφθονης, ελεύθερης πηγής θα μας βοηθήσει να μειώσουμε και τους λογαριασμούς μακροπρόθεσμα».

Σημειώνουμε, τέλος, ότι το υπουργείο Ενέργειας της Βρετανίας σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς για υπεράκτια αιολικά. Σε πρώτη φάση θα γίνουν μελέτες βιωσιμότητας και η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει το Νοέμβριο.



energia.gr