Κινέζοι "σκουπίζουν" άδειες φωτοβολταϊκών

Πριν από μερικές εβδομάδες στην οδό Πειραιώς όπου βρίσκονται τα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, βρέθηκε μια πολυμελής αντιπροσωπεία της κινεζικής εταιρείας φωτοβολταϊκών Hanergy. Ζητούμενο από την πλευρά της εταιρείας ήταν να εγκριθεί το
line of credit ύψους 5 δισ. δολαρίων που έχει ο κινεζικός ενεργειακός όμιλος με την China Development Bank (CDB) για επενδύσεις στην πενταετία 2012-2016. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στη ΡΑΕ, η κινεζική εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει ένα ποσό της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ για έργα στην Ελλάδα, με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας να περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνολικά 1000MW φωτοβολταϊκών έργων για τη χώρα μας.

Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι που θα βρεθούν αυτά τα 1000MW με δεδομένο ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πάγωμα στην έκδοση νέων αδειών, ενώ και για τις υφιστάμενες άδειες που δεν έχουν κλειδώσει τιμές με σύμβαση με το διαχειριστή, προβλέπεται νέο κούρεμα στις τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η κινεζική εταιρεία, έχοντας ενημερωθεί πλήρως για τις αλλαγές στην ελληνική αγορά, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην αγορά έτοιμων project, τα οποία έχουν κλειδωμένες ευνοϊκές ταρίφες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση τουλάχιστον 200MW.

Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η μεταβίβαση αδειών από τη ΡΑΕ, αποτελεί προαπαιτούμενο ο επενδυτής να αποδεικνύει την οικονομική του φερεγγυότητα, ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι Κινέζοι προτού φέρουν στη ΡΑΕ τις πρώτες αιτήσεις για εξαγορά έτοιμων αδειών, ζήτησαν από την ανεξάρτητη αρχή να κάνει αποδεκτή τη συμφωνία χρηματοδοτικής συνεργασίας της Hanergy με την CDB, ώστε σε δεύτερη φάση να επιστρέψουν για την έγκριση και ολοκλήρωση των αγορών των project.

Hanergy
Η Hanergy είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική κινεζική ενεργειακή εταιρεία με δραστηριότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που εκτείνεται από τα υδρολεκτρικά, μέχρι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Με έδρα το Πεκίνο, η εταιρεία διατηρεί θυγατρικές στη Β. Αμερική, την Ευρώπη, την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Μεταξύ άλλων λειτουργεί υδροηλεκτρικές μονάδες συνολικής ισχύος 6000MW ενώ διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, με δυναμικότητα που θα φτάσει τα 3000MW στα τέλη του 2012.

Ειδικά στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η Hanergy έχει υπογράψει συμφωνίες για την κατασκευή πάρκων συνολικής ισχύος 10GW στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων έχει συμφωνήσει για την κατασκευή έργων σε χώρες της περιοχής μας όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία ενώ συζητά επενδύσεις σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Εξάλλου η κινεζική εταιρεία περιλαμβάνεται μεταξύ των 21 ομίλων και κοινοπραξιών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Κοζάνη (200MW)
Τέλος τον περασμένο Ιούνιο η κινεζική εταιρεία εξαγόρασε τη θυγατρική της υπό πτώχευση γερμανικής Q Cells Solibro GmbH που ειδικεύεται στην τεχνολογία thin film.

του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr